ziua internationala yoga

Ziua Internațională Yoga: perspectiva ONU, OMS, UNICEF

Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională Yoga, ocazie cu care am listat felul în care mai multe organisme internaționale se uită la această “disciplină”. Ce am observat? În primul rând, Organizația Națiunilor Unite a ales ca temă Yoga for Wellbeing pentru ediția de anul acesta. Asta după ce tot ONU a inclus yoga pe lista de instrumente care pot îmbunătăți sănătatea în Planul său global de acțiune 2018-2030: oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă. Iar dacă ne uităm și la faptul că OMS a definit starea de bine la nivel fizic, mental și social, putem să facem legătură între yoga și aceste paliere. Iar UNICEF spune că multe dintre posturile yoga pot fi practicate în siguranță și de către copii, aducându-le beneficii precum flexibilitate sporită, tonus fizic mai bun, stare de prezență și relaxare.

Ziua Internațională Yoga a fost proclamată în 2014, la propunerea Indiei, care a fost susținută de alte 175 de state membre ONU. Prim ministrul Narendra Modi a spus în ceremonia de deschidere a Adunării Generale de atunci că “yoga este un dar neprețuit al tradiției străvechi. Yoga se referă la unitatea dintre minte, corp, gândire și acțiune, o abordare integrată valoroasă pentru sănătatea și starea noastră de bine. Yoga nu este doar despre exercițiile fizice, este un mod de a descoperi uniunea cu noi înșine, cu lumea și natura înconjurătoare”. Rezoluția semnată cu acea ocazie semnala faptul că indivizii și populațiile trebuie să facă alegeri sănătoase și să urmeze stiluri de viață sustenabile, trăgând totodată un semnal de alarmă legat de sedentarism, care este în top 10 cauze ale mortalității la nivel global.

Pentru mine, yoga a încetat demult să mai fie doar un instrument postural, care să țină de aspectele fizice, de creșterea flexibilității și a mobilității, de capacitatea de a sta în cap, în mâini etc. De când m-am apucat de terapia prin yoga și am început să mă uit la aspectele psiho-sociale, perspectiva este total diferită. Să știm să respirăm în contextul pandemiei a devenit vital. Să știm când e nevoie de relaxare și când de energizare, în contextul burnout-ului, al depresiei și al anxietății generalizate, este esențial. Să știm să ne odihnim în contextul unei epidemii de insomnie, este salvator, în condițiile în care calitatea somnului se află în strânsă legătură cu boli precum Alzheimer, obezitate, probleme cardiovasculare, diabet.  

Revenind la ideea că yoga e mai mult decât activitate fizică, închei cu vorbele lui BKS Iyengar, autorul cărții “Lumină în yoga”, care a spus că „Yoga aduce modalități prin care putem menține o atitudine echilibrată în viața de zi cu zi și ne oferă abilitățile necesare pentru a ne duce acțiunile la bun sfârșit, cu sentimentul de împlinire în suflet”.

Cu asta aș vrea să rămânem la finalul zilei și la asta vreau să vă invit să ne gândim mai mult: cum putem să fim (mai) bine cu noi înșine, dincolo de orice saltea 😊?

Write a comment