Terapia Hormonala

Terapia Hormonală prin Yoga sau casă bună cu hormonii

Cine a venit cu ideea Terapiei Hormonale prin Yoga

Dacă vreți să adăugați o sursă de inspirație în tolba voastră, dar și să aflați care e modelul meu feminin la bătrânețe, trebuie să o cunoașteți pe Dinah Rodrigues: o braziliancă de 95 de ani, specializată în terapia hormonală prin yoga și absolventă a facultății de filosofie și psihologie la universitatea din Sao Paolo.

De ce este ea la “Favorite” pe lista mea, când vine vorba despre cum aș vrea să îmbătrânesc? Pentru că e un pionier în domeniul sănătății feminine. Care nici măcar nu a re-inventat vreo roată, ci doar a avut curajul să facă propuneri îndrăznețe. Mai precis, după ce a primit numeroase complimente legate de forma sa fizică și mentală din partea medicului său ginecolog, la vârsta de 63 de ani i-a propus să împărtășească și cu publicul larg secretul ei și să organizeze o serie de sesiuni de yoga menite să stimuleze secreția de hormoni feminini. Pentru că asta făcea Dinah în plan personal de mai bine de 40 de ani. Așa a început practic o revoluție.

Dinah Rodrigues

Prin practica de terapie hormonală prin yoga pe care a creat-o și a dat-o mai departe și altor ucenici, ea ajută femeile care își doresc să rămână însărcinate sau care suferă de sindroame precum ovare poli-chistice, sindromul premenstrual, pre/post-menopauză/menopauza prematură etc. să își echilibreze nivelul hormonal, folosind o secvență simplă, dar strictă, de posturi de yoga, exerciții de respirație, vizualizări ghidate, combinate cu recomandări legate de stilul de viață.

Stresul afectează producția de estrogen și progesteron

Dinah pornește de la o premisă dovedită științific, aceea că stresul afectează producția de estrogen și de progesteron, cei mai importanți doi hormoni feminini. Tocmai de aceea, în abordarea ei, inamicul public #1 este stresul, pe care îl țintește prin exerciții specifice care au un efect psihosomatic.

În sprijinul demersului său, Dinah a urmărit în 1993 un grup de femei cu vârsta medie de 47 ani, care au aplicat secvența sa, rugându-le să își măsoare nivelul de estradiol înainte de începerea practicii, iar mai apoi din 4 în 4 luni. Deși ele nu se regăsesc publicate în jurnale de specialitate, ci doar în cartea sa, rezultatele au fost uimitoare:

 • Creștere +200% a nivelului de hormoni, urmând o practică de 30 de minute, o dată la două zile
 • Simptome precum neurastenie, iritabilitate, insomnie, anxietate, oboseală, au dispărut după 2-3 luni de practică.
 • Femeile cu simptome de menopauză timpurie pe fondul unor șocuri emoționale, al exercițiilor practicate în excès sau al greutății scăzute și-au restabilit echilibrul hormonal și au redevenit fertile.
 • Femeile sub 40 de ani cu SPM sau SOPC și-au recăpătat sănătatea ovarelor, chisturile au dispărut, iar menstruația a revenit. In cazul SOPC cu infertilitate, 80% dintre ele au rămas însărcinate, după 4-6 luni de practică.

Ce presupune tehnica ei? Ei bine, se axează pe un principiu simplu, cel al circulației energiei prin corp – acesta este nucleul fiecărui exercițiu propus în secvența sa, fie ca este postural sau respirator. Scopul este stimularea & masarea organelor interne, iar principalele organe vizate sunt glanda hipofiză, tiroida și ovarele.

Ceea ce propune Dinah este accesibil oricărei femei, cu condiția să existe în prealabil o evaluare de sănătate, pentru a lua în calcul contraindicațiile. Pot fi situații în care creșterea nivelului de hormoni să nu fie ceva benefic pentru organism (de exemplu, acolo unde există/a existat la un moment dat cancer la sân), așa că aspectul ăsta nu este de neglijat. De asemenea, un factor-cheie de care depinde succesul programului este disciplina, dată de frecvența și consistența practicii.

Terapia Hormonală prin Yoga ajunge la București

Terapia hormonala prin yoga
Alături de Maria Doboș

Sunt bucuroasă să anunț că în februarie anul acesta, metoda Terapiei Hormonale prin Yoga, așa cum a fost ea gândită de Dinah, ajunge și la București. Ne-o aduce Maria Doboș la Sambodhi Yoga Studio, într-un workshop de 4 ore despre care găsiți detaliile aici. Maria este din Arad și are o poveste personală impresionantă, pe care o puteți afla de aici sau direct de la sursă, participând la atelier.

Voi fi și eu acolo în calitate de gazdă și la susținere, pentru că, protocoalele de terapie prin yoga așa cum le-am studiat eu și metoda terapiei hormonale prin yoga au multe în comun.  Dar, mai ales, pentru că am convingerea că sănătatea feminină merită abordată holistic, nu doar prin medicamente. Așa că vă aștept alături de Maria pe 26 februarie, de la ora 14.00, să descoperim și să practicăm împreună. În afară de atelierul propriu-zis, fiecare participant va avea acces la înregistrări video pentru a continua practica acasă, precum și de suportul Mariei pe durata procesului.

.

Comments 2

 1. anca Dinu
  January 28, 2022

  Vreau sa particip la aceasta sesiune de yoga, terapie hormonala

  1. February 3, 2022

   Buna, Anca, multumesc pentru interes!
   Te rog sa ii lasi un mesaj privat Mariei Dobos, care va sustine acest workshop, pe pagina ei de Facebook: https://www.facebook.com/divyamyoga.
   Ne vedem pe 26 februarie 😉
   Numai bine,
   Anca

Write a comment