Protocolul terapeutic în yoga atunci când lucrăm cu trauma

Yoga în scop terapeutic presupune o abordare diferită a celor cu care lucrăm, în sensul că practica trebuie adaptată 100% la beneficiar și la patologiile asociate lui. Domeniul specific al traumei merită o atenție deosebită, pentru că, pe lângă aceste patologii, trebuie să ținem cont și de istoricul traumei/elor pe care le identificăm. Pentru că trauma este expresia unei imposibilități de a alege la un moment dat în timp, în protocolul terapiei prin yoga, parametrii precum aliniamentul fizic, corectitudinea posturilor etc. trec în plan secund, în timp ce aspecte precum limbajul pe care îl folosim pentru a ghida, varietatea opțiunilor pe care le oferim beneficiarului sau formele pe care alegem sa le “predăm” devin mult mai importante. Și nu întamplător am folosit termenul de “formă”, pentru ca unul din lucurile pe care le-am învățat a propos de limbaj este ca în protocolul de trauma-sensitive yoga nu folosim termenul de “poziție”. Cât despre a preda, de fapt, noi nici măcar nu predăm, ci mai degrabă facilităm crearea unui spațiu sigur, în care oamenii care vin să lucreze cu noi sa poată experimenta libertatea de a face alegeri simple pentru confortul lor.

Toate lucrurile astea și multe altele le-am învățat la Institutul de Terapie prin Yoga din Amsterdam, mai precis la modulul de Trauma-Informed Yoga Therapy, pe care l-am parcurs sub îndrumarea lui Esther Van der Sande (studenta lui David Emerson, cel care a adus yoga la Centrul de Resurse Juridice din Massachusetts, US). Tot aici am cunoscut-o și pe colega mea, Simona Lederman, o româncă stabilită în US, studentă și ea în prezent la aceeași școală pe care am finalizat-o anul trecut în Olanda.

Simona are experiență vastă în lucrul cu veteranii din US care au suferit sau trec prin sindromul stresului post-traumatic (PTSD). Tocmai de aceea voi fi alături de ea la susținere sâmbătă, 20 martie, în intervalul 17:00-21:00, când va facilita workshopul de “Intro to trauma sensitive yoga”.

Acesta este un training online de o jumătate de zi (4h), în limba engleză, pentru profesori de yoga, terapeuți, asistenți medicali și alți practicieni din domeniul sănătății, supraviețuitori sau oricine lucrează cu supraviețuitori ai traumei. Seminarul acoperă:

  • Teoria traumei pentru a înțelege impactul acesteia asupra corpului și minții.
  • Instrumente terapeutice abordate din perspectiva traumei și cum pot fi incorporate in practica.
  • Practică yoga adaptată la persoane care au suferit trauma, pentru a afla cum mișcarea și limbajul pot fi integrate în lucrul cu acestea.
  • Reflecție și discuții.

Pentru grupul de români, există și un preț special de 60 EUR (in loc de 100 EUR), pentru toate cele 4 ore de instruire. Linkul de înscriere este disponibil aici.

Ne dorim foarte tare să popularizăm acest concept total nou și în România și, de ce nu, după acest episod pilot, să mai organizăm și altele. Voi fi și eu acolo, așa că sper să ne întâlnim cu ocazia acestei
premiere!

Write a comment

Acest site foloseste cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai buna experiență de navigare. Află mai multe sau personalizează-ți setările aici.