Moașa și Asociația

Cine n-are o moașă…poate să “adopte” una

Ce e cu Ziua Internațională a Moașei?

Pe 5 mai se împlinesc 100 de ani de la înființarea Confederației Internaționale a Moaşelor. Cu acest prilej, se sărbătoresc și 184 de ani de la apariția primei Școli de Moașe din Țara Românească la Eforia Spitalelor Civile (o organizație fără scop lucrativ care administra spitalele în Muntenia și Moldova, fondată de generalul Pavel Kiseleff). Se mai fac și 29 de ani de la crearea Asociației Moașelor din România, organizația care a contribuit substanțial la adoptarea legislației și a formei de educație universitară, precum și a titulaturii de “moaşă” pentru absolventele acestei forme de învățământ.

Ce spun ONU și OMS

Facts despre moașe, conform ONU:

  • Pot acoperi aproximativ 90% din nevoile unei femei în timpul sarcinii și al nașterii. Rolul lor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească și să asiste nașterea naturală, să îngrijească mama și nou-născutul cel puțin 28 de zile după naștere, să recunoască eventualele complicații medicale și să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.
  • Ne lipsesc cca. 900.000 de moașe, pentru a acoperi nevoile de suport la nivel global, din cauza investițiilor insuficiente în această specializare

OMS situează profesia de moașă în rândul celor mai importanți factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate. Într-o normalitate, moașa ar trebui să fie parte integrantă din echipa multidisciplinară de îngrijire materno-fetală.

Spre deosebire de alte state (eg. UK – 53.000 de moașe, număr în creștere), România nu stă deloc bine la câteva capitole esențiale: numărul de moașe (aproximativ 700), legitimarea rolului de moașă, interesul față de profesie. Asta în contextul în care avem una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate maternă și infantilă din Europa. Iar multe dintre problemele din timpul sarcinii sau al nașterii ar putea fi prevenite cu ajutorul moașelor, dat fiind accesul dificil la cabinetele medicilor, mai ales în zonele defavorizate.

Cum a funcționat pentru mine parteneriatul cu moașa

Personal, nu îmi pot imagina sarcina și nașterea prin care am trecut fără suportul moașei. În timpul sarcinii am lucrat cu Vania Limban și, îmi amintesc și acum, cel mai frumos cadou pe care ea ni l-a făcut ca familie a fost o vizită acasă, datorită căreia și soțul meu a putut să asculte bătăile inimii bebelușului. Eram pe vremea pandemiei, când accesul la vizitele medicale, ecografii etc, era restricționat, iar el era tare trist și revoltat că e tratat ca un outsider. Dincolo de asta, am avut-o aproape pentru întrebări aparent banale, pentru evaluări intermediare, ședințe de masaj sau cursuri precum “Nașterea asumată. Da, pot”. Ulterior la naștere, am avut-o pe minunata Adina Crăciun din echipa Medicover, care, dincolo de tot suportul fizic, a fost un stâlp moral în toate cele 8 ore de travaliu. Și un partener de distracție, pentru că, da, în sala de nașteri te poți distra copios, dacă ai entertainer-ul potrivit 😀  

Am mai rămas din timpul sarcinii cu o idee dintr-o carte, aceea că există în viețile noastre două tipuri de timp: unul horticol și altul industrial. Unul în care lucrurile se fac în tihnă și respectă ritmurile naturale, altul în care totul se desfășoară accelerat, pe principiul vitezei. Aș vrea să vă invit să aveți curaj și încredere, să îi creați și timpului horticol puțin spațiu în viețile voastre, mai ales dacă vă aflați în timpul unei sarcini și vă setați intențiile legate de naștere. Iar în acest timp horticol, rolul moașei este de neprețuit, pentru că ea cultivă răbdarea, acceptarea și împăcarea.

Cum încurajăm profesia de moașă

Iar dacă vreți să înțelegeți mai multe despre profesia de moașă și cum o putem susține ca să nu piară sub presiunea timpului industrial, vă invit să dați Join la evenimentul “Moașa din Romania – de la școala profesională la universitate”, organizat de Moașa Vania și Asociația Moașelor din România (AMsR), în parteneriat cu Mustela România, Pilulka și She is Mom. Detalii aici.  

Write a comment