- Ziua Internațională a Inimii se serbează anual, la nivel global, pe 29 septembrie și a fost instituită de Federația Mondială a Inimii.
- În mai 2012, liderii de pretutindeni s-au angajat să reducă numărul de decese provocate de boli netransmisibile cu 25% până în 2025.
- Din păcate, bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale, care se încadrează la această categorie, sunt responsabile pentru moartea a peste 18 milioane de oameni anual.
Cu ocazia acestei zile, obiectivul vizat este creșterea gradului de conștientizare a metodele de prevenție și a factorilor de risc, cum ar fi tutunul, alimentația nesănătoasă și sedentarismul. Există și o veste bună în tot noianul ăsta de cifre dramatice…respectiv faptul că 80% dintre decesele provocate de bolile cardiovasculare pot fi evitate. Și cu acest prilej mai vreau să aduc în discuție un alt aspect, din sfera abordărilor neconvenționale care au dat randament.
Este vorba despre demersurile unui medic cardiolog american, care în jurul anilor ’90 a aplicat un protocol inovator în tratamentul pacienților săi. El este Dean Ornish, fost membru în staff-ul lui Bill Clinton, inclus în Top 50 cei mai influenți oameni ai generației sale, conform revistei Time. Ornish este un promotor al practicii yoga ca stil de viață. El a descoperit că aceasta poate scădea tensiunea arterială și chiar suprima bolile cardiovasculare, atunci când este folosită ca instrument terapeutic complementar.
Ornish militează pentru simplitate, blândețe, accesibilitate și management al stresului prin tehnici de ghidare spre pacea interioară. În tratarea pacienților săi, pe lângă obiectivul de a regla tensiunea arterială, lucrează pentru refacerea legăturii dintre minte și corp și activarea capacității interne de vindecare, pe care organismul nostru o are în mod natural, atunci când își activează răspunsul la relaxare.
Primele studii ale lui Ornish au început în 1990, când a organizat 2 grupuri de control pentru pacienții săi cu boli cardiovasculare, ținuți sub observație în decursul a 12 luni. Pe lângă tratament, unuia dintre grupuri i s-au aplicat și măsuri precum dieta săracă în grăsimi și colesterol, meditație și renunțarea la fumat. Conform rezultatelor sale, la acești pacienți s-au observat mai puține crize cardiace și desfundarea arterelor.
În prezent, Ornish continuă să își îndemne pacienții ca în tratamentul lor să includă practica yoga (1 data /zi, cel puțin de 3 ori pe săptămână), dieta săracă în grăsimi, relațiile interumane de calitate, accesul la o rețea de sprijin. Protocolul de terapie prin yoga recomandat de el presupune: posturi fizice, exerciții de respirație, relaxare, meditație și vizualizări ghidate.
Pentru mine, Ornish este un exemplu de inovație cu rezultate! Dincolo de binele pacienților săi, prin studiile sale clinice, a reușit să determine Medicare (sistemul public de asigurări de sănătate din US), să finanțeze cercetările de la institutul său (Preventive Medicine Research Institute). În prezent, el studiază și cancerul de prostată dupa un protocol similar, în cadrul Ornish Lifestyle Medicine – un program dovedit științific ca fiind eficient în prevenirea și tratarea bolilor cronice prin măsuri care țin de schimbarea stilului de viață.
Cu dedicație de la mine cu ocazia acestei sărbători, vă ofer “Dansul respirației și al inimii“, o relaxare ghidată care vă răpește 15 minute de atenție, dar care sper să vă ofere la schimb senzația minunată de armonie.