Gânduri după un retreat de poveste

Îmi place să scriu despre retreat-uri la puțin timp după încheierea lor. Ca să le las să se așeze pentru mine. Așa că scriu despre “Back to Basics: Bodymind Wellbeing Retreat” la aproape două săptămâni distanță, ca să împărtășesc din minunile pe care le-am descoperit.

Locul

Albastru și Origini este un “sătuc” cu 4 căsuțe situat în comuna Berislăvești, jud. Vâlcea. Este la început de drum, fiind deschis în toamna anului 2021. Și tocmai asta îl face special, poate faptul că nu miroase a comercial, ci a proaspăt, a intim, a puritate și simplitate. Deși căsuțele respectă linia tradițională, au toate dotările necesare confortului, niște paturi în care corpul își găsește tihna, perne pe care îți poți odihni gândurile, lumini intime pentru lecturi de taină, ferestruici viu colorate spre peisajul care îți taie răsuflarea. Toată priveliștea de aici e un amestec de cer și pământ, dar amprenta cea mai cea o are măreția Coziei. Apusurile de la Albastru și Origini sunt pur și simplu terapeutice. Se ajunge ușor, după un drum de aproximativ 3 ore cu mașina.

Oamenii

Gazdele de la Albastru și Origini sunt Oameni, dincolo de a fi proprietarii unei afaceri. Am avut multe experiențe în anii aceștia de când organizez retreat-uri sau subînchiriez spații. Le număr pe degetele de la o mână pe cele unde a existat chimie si aliniere 100%. Lucrul cu grupuri implică atenție la tot felul de detalii, iar eu, ca organizator, funcționez ca un buffer între oameni și locul în care îi duc. Trebuie să mă pun câte puțin în papucii fiecăruia și să înțeleg nevoi diverse, subtile. Cu Ana de la Albastru și Origini, am simțit mereu că am fost în aceeași barcă. Am vorbit deschis despre provocări, am găsit soluții împreună, ne-am împărtășit din bucurii și neliniști. Răspunderea pentru un grup depășește granițele logistice. Nu e doar despre a le asigura oamenilor cazarea și masa, ci despre întreaga lor experiență într-un anume loc. Din punctul ăsta de vedere, pot să spun că alături de Ana am co-creat acest retreat și pentru asta îi mulțumesc inclusiv pe această cale!

Mâncarea

La Albastru și Origini, ai putea fi tentat să treci mâncarea la “diverse”. Nu pentru asta mergi acolo. Și totuși…pentru că meniul este în permanență actualizat, reinterpretat, uneori chiar reinventat, mâncarea este un punct forte al locului. Când am gândit cu Ana meniul, nu de puține ori i-am zis că îmi ploua în gură doar citind denumirile bucatelor – cartofii zdrobiți la cuptor cu pesto de leurdă, tocănița marocană cu cartof dulce și năut sau tarta de fistic cu caise sunt doar câteva dintre deliciile cu care ne-au alintat doamnele de la bucătăria Albastru și Origini. Eu personal am devorat și cozonacul de casă, dar asta este o altă poveste…În plus, am fost norocoșii beneficiari ai unui parteneriat cu Unison, care ne-au alimentat cu batoane pentru drumeții, felurite unturi vegane și granola delicioasă pentru micul-dejun. Ce răsfăț!

Activitățile

Sunt multe opțiuni în zonă, iar cea mai populară este biking-ul. Noi am mers însă pe o altă variantă locală, respectiv să ne inițiem în tainele olăritului, cu domnul Mihai Bîscu, meșteșugar talentat și povestitor profesionist. Ne-am bucurat să aflăm cât de ocupat este domnul Bîscu să le vorbească adulților, dar mai ales copiilor, despre ce înseamnă să faci lucrurile cu pasiune. Despre răbdare și, în definitiv, despre prezență. Pentru că olăritul este o formă de mindfulness, care vina la pachet cu satisfacția că a ieșit ceva bun din mâinile tale 😉

Cât despre noi ca organizatori, ne bucurăm ca niște copii de fiecare dată, ca și când am fi la prima experiență, deși facem asta de mai bine de 3 ani. Încercăm să abordăm fiecare experiență de grup cu mintea începătorului, fără așteptări, doar cu multă curiozitate. Noi ne-am bucurat de sesiunile cu mișcare, respirație, relaxare, în mijlocul naturii, chiar și atunci când vremea ne-a pus la încercare. Am facilitat discuții neconvenționale despre abundență, am experimentat bucuria unui mindful & silent walk, ne-am dezghețat în jurul focului.

Pe scurt, eu și Matei suntem recunoscători pentru toate senzațiile noi, pentru gura de aer proaspăt și pentru energia oamenilor pe care i-am întâlnit sau care au ales să ne însoțească. Așa că deja croșetăm următoarea experiență de wellbeing. Stay tuned!

Mai multe poze din retreat-ul nostru la Albastru și Origini găsiți aici.

Write a comment