#FiiSocksy sau despre cum, în sfârșit, șosetele desperecheate au un rost…

Pe oamenii de la Special Olympics România am avut ocazia sa îi cunosc prima data în urmă cu câțiva ani, când am organizat alături de Discovery un Impact Day, în cadrul evenimentului sportiv SOfit – Strong Minds, găzduit de FRF la Buftea. Îmi amintesc și acum cât de tare m-am distrat în ziua aia pe terenul de fotbal, cu zero aptitudini fizice pentru tipul ăsta de mișcare, dar alimentată de energia sportivilor, în pofida dizabilităților lor intelectuale. Oamenii aceștia mi-au demonstrat câtă bucurie poate să existe în lucrurile simple, atunci când treaba se face cu pasiune și implicare.

Poate tocmai pentru că m-am simțit atât de bine atunci, anul trecut am dus povestea mai departe în plan personal și am început să predau și clase de yoga cu aplicații terapeutice pentru comunitatea SOR. Și uite-așa, m-am întâlnit cu ei live pe Facebook multe weekenduri la rând, ne-am mișcat și am respirat conștient împreună, și am împărtășit resurse pe zona de wellbeing, adaptate la profilul lor. Avem acum în plan multe alte proiecte împreună, dar până una-alta, îi susțin în demersul lor de conștientizare a acestei forme de dizabilitate, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, pe 21 martie. Provocarea pe care o lansăm este ca pe această dată să purtăm #ȘoseteDesperecheate, în semn de incluziune, dar și pentru a sărbători faptul că suntem diferiți. De asemenea, tot cu ocazia asta încurajăm donațiile care pot ajuta un sportiv cu dizabilități să intelectuale să câștige toată stima de sine necesară pentru a avea o viață normală.

Care e legătura dintre povestea șosetelor desperecheate și persoanele cu Sindrom Down? Păi, genele păstrează codul responsabil pentru trăsăturile noastre în grupuri numite cromozomi. Văzuți la microscop, cromozomii arată ca niște șosete. Iar persoanele cu sindrom Down au o “șosetă” în plus, la al 21-lea cromozom (3 în loc de 2). De aici și marcarea Zilei Mondiale a Sindromului Down pe 21 martie. Cu toate aceste diferențe, persoanele cu Sindrom Down nu sunt cu nimic mai prejos din punct de vedere afectiv, dimpotrivă, au dorințe și aspirații ca noi toți.

Nu știu cum e la voi, dar la mine povestea asta cu șosetele desperecheate e o realitate la fiecare spălare de rufe, când mai fac câte o “victimă”. Întotdeauna m-am întrebat: unde dispar oare șosetele, când teoretic atâtea câte bagi în mașina de spălat, tot atâtea ar trebui să și iasa, corect…?! Dar se pare că ele au o personalitate proprie și o dorință uriașă de eliberare, care le dictează traiectoria în univers. Mă bazez că experiența mea nu este singulară și că fiecare are prin șifonier o pereche de șosete fără pereche. Iar dacă nu, puteți improviza sau găsiți tot felul de modele haioase în Sertarul cu Șosete.

Dacă vrei să arăți că-ți pasă și dorești să sărbătorești abilitățile și potențialul persoanelor cu Sindrom Down, poartă șosete desperecheate cât mai colorate și postează o poză amuzantă pe conturile de social media alături de hashtag-urile #FiiSocksy, #sindromdown și #specialolympicsromania. Sau trimite fotografiile tale la generatia_unificata@specialolympics.ro. Povestea completă a campaniei este disponibilă aici.

Write a comment

Acest site foloseste cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai buna experiență de navigare. Află mai multe sau personalizează-ți setările aici.