fertilitate

7 piedici pentru fertilitate. Ce facem cu ele?

Mi-a luat ceva timp până să ajung la concluzia că am nevoie să îmi înțeleg mai bine menstruația și ce presupun fazele ei, ca să pot lucra pentru fertilitatea mea, și nu împotriva ei. Poate de aceea am și scris o mini-lucrare pe tema asta, pe care îmi fac curaj să o împărtășesc cu publicul larg, la un moment dat 😀

Ce ne influențează fertilitatea?

O carte care a contribuit decisiv la înțelepciunea mea în sensul ăsta este Woman Code, a Alisei Vitti. Alisa este absolventă a Universității John Hopkins, specializarea Nutriție Integrativă. Este pasionată de biochimia hormonilor, nutriție funcțională, endocrinologie, epigenetică și neuropsihologie. Dacă ajungeți la ea, printre altele, o să aflați despre factorii care ne influențează fertilitatea feminină:

  1. Tulburări ale ritmului infradian*, prin practici precum postul intermitent, dietele keto și antrenamentele de tip HIIT, utilizate în exces și fără să ținem cont de faza ciclului nostru menstrual (și nevoile sale aferente).
  2. Expunerea la substanțe chimice din mediu, utilizate în produsele cosmetice sau de curățenie. Odată intrate în sistemul nostru, rămân acolo, încurajează radicalii liberi să își facă de cap și, pe termen lung, ne predispun la boli autoimune, cancer etc.
  3. Un istoric îndelungat de utilizare a medicamentelor. Anticoncepționalele, antibioticele și alte medicamente comune, cum ar fi aspirina și ibuprofenul distrug echilibrul microbiomului (flora intestinală), un factor esențial în fertilitate. Cercetări recente sugerează că utilizarea pe termen lung a pilulei contraceptive este asociată cu un risc crescut de boala Crohn.
  4. Pesticidele din alimente. Un studiu al JAMA International Medicine a arătat cum consumul fructelor și al legumelor cu reziduuri mari de pesticide a fost asociat cu o șansă redusă de sarcină sau un risc crescut de pierdere a unei sarcini.
  5. Nivelul ridicat de stres, care ne menține doar pe linia de plutire, focusați pe supraviețuire și nicidecum pe dezvoltare sau reproducere.
  6. Deficitul de micronutrienți – stilul de viață modern ne pune multe piedici. De exemplu, cofeina și alcoolul consumă micronutrienții din organism mai repede decât îi putem absorbi prin alimente.
  7. Dieta. Dietele sărace în alimente care stimulează fertilitatea, cum ar fi avocadoul și alimentele de origine vegetală bogate în fito-nutrienți, afectează fertilitatea.

Ce e de făcut?

Bine, bine, o să ziceți, și atunci ce e de făcut? Intrarea în panică nu ne ajută, și nici a dezvolta fobii sau a gândi fatalist. Cred că e extrem de important să ne informăm și, așa cum spuneam și la început, să înțelegem mai bine cum reacționează corpul feminin în funcție de etapele prin care trece. Și aici nu mai este vorba doar despre fertilitate, ci și despre a funcționa la parametri buni indiferent de vârstă: în perioada menstruației (un proces de eliminare și curățare normal, care nu ar trebui să ne destabilizeze dramatic), a pre și post-menopauzei, ca adolescente, femei mature sau senioare. Și, poate cel mai important, să înțelegem cum funcționează hormonii noștri și cum putem să îi ținem și pe ei fericiți, prin alegeri mai conștiente.

Resurse utile

Pe lângă cartea Alisei, vă mai recomand să urmăriți la noi contul de Instagram @cimbrisor_nutrition.coach, care postează o mulțime de informații utile pentru sănătatea feminină și despre multe subiecte considerate tabu. Și, nu în ultimul rând, dacă și pe voi vă pasionează relația (echilibrată) cu hormonii voștri, vă aștept la Workshopul de Terapie Hormonală prin Yoga, pe 26 februarie, dar și la sesiunile private de terapie prin yoga, unde lucrăm mult pentru a mai diminua din “pagubele” produse de stilul de viață modern.

*Ființele umane sunt guvernate de 3 ritmuri – circadian (corelat cu ciclul de 24 ore zi-lumină), infradian (cicluri mai lungi de 24 de ore – ciclul menstrual, procesele de regenerare celulară sau de reglare hormonală care se ajustează în funcție de anotimp) și ultradian (guvernează procesele care se întâmplă de mai multe ori în decursul a 24 de ore – foamea, bătăile inimii, digestia)

Write a comment