detoxifiere mentala mindfulness

Detoxifierea mentala – de ce avem nevoie (si) de ea

Cand am pus pe hartie clasa de Detox Yoga pe care o predau, m-am gandit foarte mult la beneficiile fizice ale posturilor. Insa de fiecare data cand le povestesc cursantilor despre scopul orei, tin sa insist si asupra igienei mentale pe care cred ca suntem datori sa o facem in mod regulat. Am listat cateva dintre toxinele mentale de care mi-ar placea sa ne debarasam. Sunt convinsa ca sunt mult mai multe. Insa, din punctul meu de vedere, de la acestea pleaca toate ramificatiile care ajung sa ne sufoce vietile.

  1. Perfectionismul – suntem invatati de mici ca trebuie sa fim cei mai buni, ca trebuie sa castigam, ca totul este o competitie. Din copiii competitivi ajungem adultii super-exigenti cu noi si cu cei din jur, cautand intotdeauna sa depasim recordurile proprii sau ale celorlalti. Partea proasta este ca aceasta cautare continua ne consuma, ne oboseste si ne transforma in frustrati. Traim intr-o stare generalizata de nemultumire si singura satisfactie este sa gasim o noua provocare. Si asta devine sursa unei vieti nefericite.
  2. Materialismul – ne atasam de obiecte, iar societatea de consum ne ameteste intr-un univers plin de etichete, de branduri, de statement-uri. Ne pacalim devenind sclavi ai masinilor, ai hainelor, ai telefoanelor mobile. Ne impachetam in ambalaje stralucitoare, pentru ca ne e frica sa privim la interior, unde gasim un „produs” plin de vulnerabilitati, perfectibil. Ceea ce ne scapa insa din vedere este ca, atata vreme cat ne identificam cu „ceea ce avem”, riscam sa devenim „nimeni” in clipa in care acel ceva dispare.
  3. Comparatiile sociale – in stransa legatura cu perfectionismul, hranim zilnic in noi aceasta toxina. Fie ca vrem sa stim cine a luat cea mai mare nota din clasa, cine a primit cea mai mare marire de salariu sau cat de scumpa este vacanta in care a plecat vecinul, ne alimentam complexele de inferioritate sau de superioritate. Fugim de „cine suntem” si cautam in exterior resursele pentru a deveni cea mai buna versiune a noastra, cand, de fapt, toate raspunsurile sunt in noi. Comparatiile sociale sunt temelia lumii masurilor, in care evaluam, scalam, standardizam, totul pentru a obtine acceptarea si pentru a ne tine departe de respingere.
  4. Maximizarea – alergam dupa profit, beneficii, placere. Astfel, intram intr-un cerc vicios, in care crestem constant standardele de viata, odata cu asteptarile. Psihologul Barry Schwartz spune ca aceasta tipologie de oameni ajung sa castige mai mult, insa pastreaza in permanenta lipsa de satisfactie si au sanse mai mari sa sufere de depresie. Solutia pe care o propune este sa limitam numarul de optiuni, sa scurtam timpul de luare a deciziilor si sa gasim cu mai mare usurinta ceva ce este „suficient de bun”.

Deci, tu cand ai facut ultima data un detox mental :)?