Chiar daca in ultima vreme mi se pare mai important sa vorbim despre cum inducem relaxarea decat despre cum gestionam raspunsul la stres, cel din urma ramane un subiect de interes, pe intelesul tuturor. Asa ca m-am gandit sa las aici o interpretare a mea referitoare la mecanismele pentru gestionarea stresului, despre care am citit in volumul The Healing Self. Supercharge your immune system and stay well for life, al lui Deepak Chopra. Nu cred in retete, ci in diversitatea optiunilor si in introspectie – deci, filtreaza sfaturile de mai jos prin prisma propriilor experiente si alege ce ti se potriveste 😊
- Asigura-te ca ai suficient timp pentru odihna si relaxare – de la faptul ca alegi sa schimbi locul unde dormi, salteaua, camera sau obiceiurile de dinainte de culcare (ex. fara telefonul mobil / tv), orice mica ajustare s-ar putea sa contribuie la cresterea calitatii somnului in particular si a calitatii vietii in ansamblu.
- Petrece in fiecare zi cateve momente singur si in liniste – uneori suntem coplesiti de aglomeratie, trafic, zgomot sau chiar de prezenta celorlalti. Asa ca nu e nicio rusine sa ne retragem intr-un spatiu mai izolat – poate intr-o alta camera, intr-o sala de sedinta sau chiar afara, unde sa ii dam voie lui “A FI” sa il inlocuiasca pentru cateva minute pe “A FACE”.
- Asigura-te ca iesi din casa pentru a te reconecta la natura – foarte mult timp timp petrecut la interior ne poate conduce la asa-numita “deprivare senzoriala”, o alienare a simturilor care genereaza o imagine distorsionata a realitatii. O plimbare in natura, in care sa ne pastram vie atentia fata de ceea ce ne inconjoara, poate sa ne schimbe tonusul fizic si emotional.
- Mentine o viata activa – pun pariu ca ai experimentat macar o data in viata senzatia de situatie fara iesire, de captivitate. In astfel de cazuri, orice decizie e mai buna decat nicio decizie! Activitatea & miscarea, indiferent de forma pe care o imbraca, fizica sau intelectuala, ne fac sa trecem mai usor peste senzatia ca ne invartim intr-un cerc.
- Imparte obligatiile si responsabilitatile. Cere ajutor ori de cate ori te simti coplesit – exista aceasta pacaleala pe care ne-o tot alimentam, cum ca daca facem lucrurile pe cont propriu, singuri, cineva o sa ne ridice statuie 😊 In realitate, sfarsim prin a ne simti incredibil de singuri si sub-apreciati. Insa atunci cand chemam ajutoare, ne dam seama ca povara nu este doar pe umerii nostri si ca in jurul nostru sunt multi oameni gata sa ne ajute.
- Seteaza-ti o rutina. Asta in general te ajuta sa pre-intampini evenimentele imprevizibile – imi place sa ma pregatesc pentru activitatile cotidiene cu o mentalitate de genul 60-40. Adica 60% planificare, 40% flexibilitate. Iar in cei 60% intra faptul ca imi pastrez o rutina pentru trezitul de dimineata si culcare, pentru felul in care imi organizez timpul in saptamana respectiva, pentru felul in care ma hranesc etc. – in general, lucruri pe care le pot influenta si care tin de stilul meu de viata.
- Gaseste o activitate oricat de marunta, in care sa simti ca detii controlul – inclinatia noastra nativa este spre control. Vrem sa stim ce ne asteapta, ca sa putem controla rezultatul final. Insa in ziua de azi sunt multe lucruri in afara puterilor noastre si asta vine la pachet cu multa anxietate. Raman totodata multe variante prin care ii putem da creierului senzatia ca el este “la carma” – fie ca e vorba despre un drum din punctul A pana in punctul B, pe care stii ca il vei parcurge pentru ca tu esti la volan, o activitate de dezvoltare personala pentru care e clar rezultatul s.a.m.d.
- Gaseste-ti un confident caruia sa ii poti impartasi sentimentele fara sa-ti fie teama ca vei fi judecat – am devenit foarte rezistenti la a ne deschide, de teama ca o sa fim pusi la zid. E important insa sa pastram prieteniile sincere, o relatie mai apropiata cu un membru al familiei sau poate pur si simplu un coleg care asculta mai mult cu inima si mai putin cu ratiunea.
- Nu te martiriza asumandu-ti mai multe decat poti duce si rezista tentatiei de a te victimiza – faptul ca nu stim sa spunem NU devine la un moment dat coplesitor, pentru ca ne trezim ca prioritatile noastre sunt mereu la coada. Breaking news: Pana si super-eroii au nevoie de momente de pauza! Ce ne mai ajuta? Auto-observatia, ca sa identificam acele momente in care avem tendinta sa ne plangem singuri de mila, cand, de fapt, toata presiunea provine din faptul ca ne-am setat asteptari prea mari, nu din faptul ca cei din jur nu observa eforturile noastre.
- Nu te izola – pastreaza relatiile sociale si gaseste oameni aflati intr-o situatie similara, care pot fi empatici si iti pot oferi sprijin. Puterea povestilor personale este incredibila. Atunci cand suntem deschisi sa le impartasim, ne dam seama cat de multi oameni trec prin emotii sau stari similare. Sunt multi care de-abia asteapta sa spuna “si eu!”, dar care pana atunci nu au avut curajul. Dintr-o data, ne dam seama ca nu suntem singuri, ci, dimpotriva, prin vulnerabilitatile noastre, construim o retea bazata pe incredere si autenticitate.
- Rezista tentatiei de a te “biciui” singur. Fii bland cu tine, accepta suisurile si coborasurile emotionale ca fiind firesti – de cate ori nu ti-ai spus: “as vrea sa nu mai am sentimente”? Da, sentimentele ne fac vulnerabili, insa tot ele sunt cele care ne fac oameni. Iar umanitatea aceasta este cea care ne da puterea sa ne conectam unii la ceilalti, la reteaua despre care povesteam mai sus.
- Atunci cand gasesti un motiv de bucurie, ia-ti o pauza pentru a-l constientiza & aprecia – am cam uitat sa ne bucuram de lucrurile simple: de o vreme insorita, de o zi fara trafic, de o masa delicioasa, de faptul ca suntem treziti de mirosul unei cafele bune sau ca exista cineva care se gandeste sa ne pregateasca un ceai. Ce-ar fi daca am sarbatori mai des Viata?
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com