corporate yoga retreat

Lectiile mele din evenimentele de wellbeing organizate pana acum

Eu am organizat pana acum doua excursii axate pe dezvoltarea personala si in fiecare dintre ele experienta de invatare a fost diferita. Primul a fost All Inclusive Yoga Weekend, cel de-al doilea Yoga Moon Escape. Dincolo de toate provocarile, pot sa spun cu mana pe inima ca aceste evenimente imbina perfect cateva pasiuni de-ale mele: pe cea de a pune « cap la cap » lucrurile, pe cea de a descoperi locuri noi si pe cea de a-i ghida pe oameni intr-o excursie spre ei insisi. Asta in timp ce eu imi parcurg propria calatorie, cu ei de mana. Pana incep pregatirile pentru urmatoarea escapada, m-am gandit sa las aici cateva dintre “lectiile” mele de pana acum. Stiu ca suntem multi care organizam evenimente de wellbeing, asa ca sper sa fie utile. Pentru ca, nu-i asa, cel mai bine este sa invatam din greselile altora, nu ne-ajunge toata viata sa le facem noi singuri pe toate.

  1. Fiecare om este diferit si trebuie creat un spatiu care sa il contina pe fiecare in parte – spre deosebire de grupurile mari pe care le gestionam pe vremea cand organizam evenimente corporate si in care mi-era mai dificil sa aflam despre fiecare in parte cate ceva, in grupurile mici din retreat-urile mele de pana acum am incercat intr-o forma sau alta sa aflu cate putin din povestea fiecarui participant. Iar apoi pornind de la toata acestea adunate, sa creez un program in care fiecare sa regaseasca cel putin o activitate pe placul lui. Si, nu in ultimul rand, sa gandesc un concept care sa ii integreze pe toti, pentru ca nu sunt fan « bisericute » 😊
  2. Retreat-ul nu este doar despre yoga, ci despre intreaga experienta in sine – de aceea, conteaza absolut totul: locul, mancarea, activitatile extra, timpul liber, divertismentul. Asa ca atunci cand gandesc programul retreat-ului, privesc totul cu lentila unui organizator de evenimente si nu doar cu cea a unui profesor de yoga. Daca simt ca sunt skill-uri care imi lipsesc, am o multime de specialisti in jur, la care stiu ca pot sa apelez oricand.
  3. Atentia la detalii face diferenta – iar aici este esential ce fel de parteneri iti alegi cand vine vorba despre serviciile de cazare, de catering, de spatiul in care se desfasoara practica. Este important ca locul in care este organizat retreat-ul sa aiba experienta grupurilor care vin cu nevoia specifica de relaxare, care isi doresc flexibilitate, confort, care sunt atenti la aspectele subtile. Se poate ca la fata locului sa imi dau seama ca sunt lucuri care lipsesc, caz in care stiu ca va trebui sa investesc un pic mai multa energie sa explic foarte clar care sunt asteptarile mele ca responsabil de grup, dar si ale oamenilor din grup.
  4. Sunt lucruri pe care nu le poti controla si pentru acestea e nevoie de plan(uri) de rezerva – de exemplu, daca vremea nu este prietenoasa (si asta anticipez din timp), se poate sa fie nevoie sa renunt la planul cu care am venit de-a gata si sa imbratisez schimbarea 😊 Adica, permutari in program, creativitate in a gandi activitati noi, optiuni pe care poate le consideram secundare sa treaca in prim-plan. Din nou, daca am gandit activitati in aer liber, e musai sa am un spatiu de rezerva, in care sa pot acomoda capriciile vremii, activitatile din program si, cel mai important in perioada asta, conditiile de siguranta.
  5. E bine sa mai existe un co-organizator sau, cel putin, un ajutor – la un moment dat, am observat ca daca ma ocup singura si de logistica, si de continutul propriu-zis al evenimentului, incep sa ma simt coplesita. Iar de aici pana la frustrare e doar un pas. Nu vreau sa ajung acolo, pentru ca stiu ca grupul care a ales sa ma urmeze isi doreste sa primeasca de la mine o energie buna. Sabotorul meu imi spune adesea ca treaba cea mai buna stiu sa o fac doar eu, insa pe de alta parte mai stiu si ca dintr-un pahar gol nu pot sa ofer mare lucru!
  6. Pregateste-te mental pentru schimbarile de ultim moment – dincolo de cele care depind de factori externi incontrolabili (eg. vremea), mai sunt si altii de luat in calcul, cum ar fi schimbari in lista de cazare, anulari, nevoi alimentare speciale, « surprize » la cazare, erori umane. E bine ca saptamana de dinainte de eveniment sa fie strict dedicata unor astfel de scenarii.
  7. Mai cere o parere! – ce mi se intampla mie adesea este ca ma arunc in valtoarea pregatirilor si uit sa fac ceea ce se numeste « sanity check ». Adica, sa cer un feedback exterior legat de felul in care am gandit lucrurile, sa ascult cu deschidere si curiozitate si sa integrez o perspectiva fresh, din afara.

Write a comment