ziua terapiei prin yoga

14 August: Ziua Mondiala a Terapiei prin Yoga

Miercuri, 14 august, sarbatorim Ziua Mondiala a Terapiei prin Yoga (#GYTD – Global Yoga Therapy Day) – un efort global, prin care peste 1000 de specialisti isi doresc sa informeze cat mai multi oameni despre beneficiie terapeutice pe care yoga le poate avea pentru sanatatea noastra.

Personal, cred ca yoga este mai mult decat un exercitiu fizic. Este o practica stravache, care, dincolo de asane, implica yamas (comportamentul exterior), niyamas (cultivarea atitudinii pozitive), respiratie, detasare de universul material inconjurator, concentrare, meditatie. Este un complex care, odata inteles, ne poate ajuta dincolo de saltea, in viata noastra de zi cu zi, personala, profesionala, sociala.

Ce inseamna terapia prin yoga?

Spre deosebire de o clasa de yoga obisnuita, conceptul terapiei prin yoga integrala lucreaza cu toate cele 5 invelisuri ale fiintei (koshas): corpul (fizic), energia vitala (respiratia), mintea (emotiile), intelectul (intelepciunea), spiritul (eul superior). Este o practica accesibila, adaptata la individ, care tine cont de stilul de viata, istoricul personal, relatia minte-corp, nevoi specifice (probleme cu spatele, digestive, dezechilibre hormonale, recuperare dupa o trauma etc.) si, poate cel mai important, este 100% pain-free & safe. Terapia prin yoga trateaza persoana, nu boala. Tocmai pentru ca este atat de individualizata, terapia prin yoga este foarte rar o practica de grup, si mai mult o abordare 1:1. Atunci cand este o practica de grup, adreseaza nevoi cu manifestari similare – terapia prin yoga pentru stres si anexietate este printre putinele care se pot practica in grup.

In conditiile vietii moderne, stresul si anxietatea afecteaza un numar tot mai mare de oameni, perturband toate cele 5 invelisuri – asadar, cu ocazia #GYTD, m-am gandit sa organizez un atelier prin care sa ofer cateva tehnici menite sa ne aduca relaxarea la toate nivelurile, respectiv cateva informatii de baza legate de modul in care am putea sa ne ingrijim zilnic de acest aspect.

Ce vom descoperi impreuna?

  • Elemente introductive despre terapia prin yoga
  • Exercitii pentru relaxarea progresiva a corpului
  • Tipuri de respiratie care calmeaza sistemul nervos simpatic (responsabil cu raspunsul la stres) si activeaza sistemul nervos parasimpatic (responsabil cu raspunsul la relaxare)
  • Exercitii pentru explorarea celor 5 invelisuri
  • Vizualizari relaxante, exercitii de armonizare senzoriala
  • Vom lucra foarte mult cu accesorii, pentru ca terapia prin yoga porneste de la premisa ca avem nevoie de sustinere, pentru a respecta limitarile corpului si a ne bucura de o experienta 100% nedureroasa

De ce cu mine?

La inceputul acestui an, m-am inscris pentru o specializare in Terapie prin Yoga la Yoga Therapy Institute din Amsterdam – primul program de terapie prin yoga din Europa, acreditat de catre IAYT (International Association of Yoga Therapists). Am finalizat modulul introductiv de 100 de ore si continui traseul catre acreditarea de 800 de ore. Mai multe detalii despre specializare sunt disponibile aici.

Toate acestea se adauga experientei de 6+ ani ca student si 2+ ani ca profesor acreditat de Yoga Alliance. In toti acesti ani, am lucrat cu cateva sute de oameni la clasele de grup, private sau in cadrul atelierelor corporate. Cred cu tarie ca o lume cu mai multa relaxare este o lume mai buna, mai productiva si mai pasnica, tocmai de aceea sustin activ dezvoltarea de programe de sănătate fizică și mentală in cat mai multe spatii, de la studiouri de yoga, spatii de co-working, companii etc. Si sper ca in 5-10 ani sa vedem terapia prin yoga introdusa ca tratament complementar in spitale, in centrele de reabilitare, in cabinetele medicale etc.

Daca vrei sa afli cateva elemente introductive despre terapia prin yoga, ne vedem miercuri, 14 august, in intervalul 19:10-20:45, la Ahimsa Yoga Studio, strada Alexandru Donici 10, Bucuresti (inscrieri aici)

Detalii complete despre eveniment sunt disponibile aici.