Zambete la plic pentru cititorii Bibliotecii Metropolitane Bucuresti

10856524_831410296915268_3843082630855244931_oAm avut astazi bucuria sa pun Zambete la plic. Suna ciudat, da, chiar si pentru mine – niciodata nu m-am gandit la un plic ca la un “depozit” de zambete 🙂 Dar iata ca se poate. Mai precis, am participat la Atelierul de comunicare scrisa pus la cale de Claudia de la Asociatia Devision.

Pe Claudia am cunoscut-o anul trecut, cand am colaborat pentru cursurile Scolii de PR Chelgate – a fost de-ajuns sa vorbim de vreo 2 ori ca sa-mi dau seama ca e un om pus pe fapte mari si proiecte de suflet. Printre acestea se numara si “Zambete la plic”, aflat deja la cea de-a doua editie. Pe scurt, obiectivul acestui demers a fost acela de a aduce zambete pe fetele oamenilor in momente neasteptate, chiar si fara motiv, fructificand elementul-supriza la care fiecare dintre noi reactioneaza. Prima editie a fost in octombrie anul acesta, cand trecatorii din Parcul Cismigiu si din Gara de Nord au primit plicuri cu mesaje frumoase, scrise de voluntarii Devision.

Astazi, misiunea s-a schimbat putin, in sensul ca in urma atelierului nostru s-au nascut cateva sute de plicuri cu mesaje scrise de mana, care vor fi puse in cartile din bibliotecile afiliate Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. Asadar, cine va imprumuta In perioada urmatoare carti dintr-una din cele peste 30 de filiale arondate BMB, are sansa sa primeasca un zambet la plic, pe care e incurajat sa il posteze pe pagina de Facebook a BMB, cu hashtagul #zambetlaplic.

Pana atunci, va las cateva motive bine intemeiate pentru care ar trebui sa incercam sa zambim mai mult:

  • Beneficiile zambetului apar chiar si in situatii neplacute: zambetul amelioreaza durerea, contribuind chiar la vindecarea mai rapida a suferindului. Cand zambim, muschii antrenati in acest “proces” trimit un mesaj catre creier, care astfel “comanda” eliberarea de endorfine, moleculele fericirii. Pe cale de consecinta, nivelul cortizolului (hormonul opus, responsabil cu starile de nervozitate) scade, reducandu-se sursele de stres.
  • Cand ne incruntam, folosim 43 de muschi ai fetei, in timp ce un zambet solicita doar 17 muschi. Asadar, de ce sa nu fim mai “economi”?
  • Copiii zambesc in medie de 400 de ori/zi, in timp ce adultii de doar 20 ori/zi.
  • Un zambet chiar si fortat pacaleste creierul, care astfel evoca emotii pozitive (ipoteza feedback-ului facial din teoriile behavioriste). Astfel, zambetul poate fi folosit ca terapie in diverse afectiuni sau traume.

Despre scrisul de mana:

  • Specialistii in neurostiinta spun ca scrisul de mana activeaza parti ale creierului care favorizeaza invatarea mai rapida si mai eficienta.
  • Un mesaj scris de mana inseamna o experienta mai intima, o valorizare a destinatarului, un grad mai mare de personalizare. De exemplu, o scrisoare de intentie are sanse mai mari sa fie luata in seama daca este scrisa de mana.
  • Daca seara inainte de culcare ne scriem de mana pe o foaie de hartie obiectivele pentru a doua zi, avem sanse sa fim mult mai productivi. La fel, daca scriem la finalul zilei macar 3 motive pentru care suntem recunoscatori, calitatea somnului va spori considerabil.
  • Incepand cu 2016, in scolile din Finlanda nu se vor mai preda scrisul de mana si caligrafia, aceste discipline fiind inlocuite cu ore in care elevii vor fi invatati sa tasteze. Stirea pe larg aici.

Asadar, cum vi se pare ideea? Puteti face experimentul si incercati sa surprindeti pe cineva drag sau chiar un strain cu un mesaj frumos, scris de mana si ambalat intr-un plic. Reactiile vor fi cu siguranta spectaculoase 🙂

In incheiere, va las cu trailerul filmului “The Letter Writer”, care a inspirat proiectul Zambete la plic si pe care il am pe watchlist pentru zilele urmatoare. Am auzit ca e foarte potrivit pentru perioada sarbatorilor.

[Later edit] Si un scurt material audio despre proiect, parte dintr-un interviu pentru Radio Romania:

Write a comment