„Practice what you preach” – un principiu pe care il vad de multe ori incalcat, cand vine vorba despre coerenta dintre ceea ce pledezi in meserie si exemplul personal. Imi plac oamenii consecventi, care isi respecta crezul profesional si dincolo de cadrul in care si-l pun in aplicare si conventiile aferente. Asadar:
– Daca esti om de comunicare, nu da deloc bine sa cazi in capcana greselilor gramaticale, in vorbire sau in scris. Daca „persoana care o iubesti” sau „cartea care ai citit-o” sunt sintagme frecvente in vocabularul tau (si asta nu pentru ca iti scapa), atunci ar trebui sa nu te suprinda ca nu esti deloc convingator cand scrii un material de promovare.
– Daca esti medic si dai mana cu pacientul sau il consulti mirosind a tigarile pe care tocmai le-ai fumat, atunci nu te astepta ca acesta sa rezoneze cu principiile tale despre o viata sanatoasa.
– Daca esti antrenor de fitness sau practici orice alt fel de sport si pui pe Facebook poza cu tine mancand la fast-food (sau, din nou, iti onorezi clasa cu un parfum original nicotinic), oricat te-ai stradui sa pozezi in model de urmat, s-ar putea sa nu fii deloc credibil.
– Daca esti avocat, insa renumele tau e mai degraba de proscris, atunci putin probabil sa iti valideze cineva pledoariile.
Si lista poate continua, sunt sigura ca prin analogie cu exemplele de mai sus, pot fi gasite atatea altele la indemana. Personal, consider ca atentia la detalii de genul asta sporeste increderea pe care noi o transmitem celor pe care ii consiliem si, in plus, creste standardele profesiilor noastre, un indicator de care trebuie sa avem grija daca vrem ca ele sa ne fie apreciate la adevarata lor valoare. Va invit sa urmariti in jur cat de numeroase sunt toate aceste incalcari ale unor reguli nescrise, dar care fac diferenta când vine vorba despre a fi recomandati profesional.