Despre leadershipul narativ – 10 reguli de aur

cropped-image3In pelerinajele mele din ultima perioada, am avut ocazia sa rasfoiesc foarte multe reviste prin aeroporturi. Si am avut placuta surpriza sa gasesc prin ele articole foarte interesante, de multe ori la inaltimea celor din publicatii reputate. Cea mai recenta astfel de experienta am avut-o cu revista Business Life a celor de la British Airways. Am gasit in ea un articol fascinant, in primul rand pentru ca era strans legat de domeniul comunicarii si, in al doilea rand, pentru ca trata un concept nou pentru mine: leadershipul narativ. Documentandu-ma mai atent, am aflat mai multe: leadershipul narativ se refera la puterea pe care o pot exercita povestile asupra comunicarii organizationale interne si externe, contribuind la dezvoltarea echipelor de lideri, la crearea scenariilor pentru viitoare strategii, la cresterea liderilor individuali, la construirea si mentinerea coeziunii intre angajatii si partile implicate in diverse activitati. Pe scurt, se refera la strategii discursive ale liderilor menite sa genereze o poveste cu care ascultatorii sa se identifice.

Pornind de la aceasta definitie, autorul articolului lista 10 indicatii pretioase pentru a construi un astfel de discurs. Le las aici, pentru ca mi se par o sinteza foarte buna de care trebuie tinut cont atunci cand pregatim sau sustinem prezentari in fata unui public:

  1. Folositi selectiv povestile – un discurs supraincarcat de date, analize, opinii, argumente va fi mai degraba confuzant decat autentic. Povestea trebuia sa activeze imaginatia si emotiile receptorului, nu sa il sugrume in hatisul detaliilor. Atentie, deci, la cele cateva piste pe care decideti sa le urmati!
  2. Ascultati inainte sa vorbiti – o poveste bine spusa se bazeaza pe o buna cunoastere a audientei si a nevoilor sale. Atunci cand incepeti sa le vorbiti oamenilor in termenii asteptarilor pe care le au, atentia lor va fi deja pe jumatate castigata.
  3. Alegeti cu atentie obiectivele – o poveste care are un scop bine definit inca de la bun inceput are sanse considerabil sporite sa determine efectele scontate asupra audientei. Daca la pct. 2 era vorba despre a cunoaste asteptarile de la celalalt capat al firului, aici ne referim la a seta propriile asteptari si a urma acest fir conducator de-a lungul intregului discurs.
  4. Personalizati – nu mai e un secret ca povestile sunt de succes atunci cand pun in centrul atentiei un erou, altul decat naratorul. Desigur, ramane valabil ca intre el si poveste trebuie sa se creeze o legatura care sa transpara pe parcursul discursului.
  5. Autenticitatea – o poveste in care elementele expozitiunii (personaje si relatiile dintre ele, loc, timp) sunt clar definite este verosimila si face ca intamplarile sa fie “traite” de auditoriu.
  6. Invatati povestea, nu cuvintele – multi vorbitori cad in capcana memorarii discursurilor. Dimpotriva, secretul este stabilirea si respectarea unui schelet discursiv si, mai presus de orice, increderea in propriile abilitati oratorice. In final, esentiala ramane repetarea discursului cu voce tare si solicitarea de feedback din partea ascultatorilor.
  7. Creati o legatura cu audienta – prin contact vizual, atat pentru a observa, cat si pentru a va face remarcati. Povestea devine mai puternica atunci cand exista conexiune bilaterala cu publicul, care practic ia astfel pulsul discursului.
  8. Folositi un limbaj accesibil – elementele de jargon nu fac decat sa oboseasca si sa defocuseze o audienta, care astfel isi va dedica intreaga atentie descifrarii terminologiei greoaie, in detrimentul receptarii mesajelor-cheie.
  9. Lasati povestea sa…isi spuna povestea – ascultatorii trebuie sa descifreze talcul povestii singuri, oricat de mare ar fi tentatia de a le “traduce” ceea ce ati vrut sa transmiteti de-a lungul intregului discurs. Incurajati-le momentul reflexiv si lasati-i pe ei sa traga concluzia! Maiestria consta in a-i ghida prin tehnici discursive printr-un tunel la capatul caruia sa se regaseasca mesajul cu care vreti ca ei sa ramana in minte.
  10. Amintiti-va ca in fiecare dintre noi exista un povestitor – daca ati spus o poveste buna, atunci in mod cert ati castigat o audienta binevoitoare!

Daca v-am starnit interesul asupra conceptului de leadership narativ, gasiti mai multe detalii, plus articolul de mai sus in versiunea sa originala, in engleza, aici.

Write a comment